WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Starý hornický nápoj Krampampula Historie

Krampampula je starý hornický nápoj. Pili ho v minulosti často jeskyňáři. Připijte si s ním i vy, zde je jeho recept, přeložený z několika jazyků zemí střední Evropy. Zažijte chuť starého dobrého mocnářství. Recepty jsou jedním z nejlepších prostředků, jak poznat historii. Posílá Vám jej J. Urban.

Martin Golec  | 14.4.2010 22:11 | pridej.cz  | Diskuse...[4] | Zobrazeno 356x  

 

  • I. Nejlepší nápoj je KRAMPAMPULA!
    [recept na prvním místě, originál chorvatsky]

 

2 dcl rakije se ohřívá v nějakém plytkém hrnci na kamnech a potom se zapálí (zápalkami nebo sl.)

Dokud rakije hoří, přidá se ještě jedna velká lžíce cukru a tak se lehce minutu nebo dvě míchá.

Potom rakiji uhasíme tak, že do ní ze vší síly foukáme, alespoň tak to dělá můj dědeček, aby se zchladila, a to je krampampule.

 

  • II. Krambambula
    [recept na druhém místě, originál první maďarský napsaný tučným písmem]

Recept na tradiční hornický nápoj

 

5 litrů suchého červeného vína

1 litr rumu

0,7 kg cukru

1 decilitr citronové šťávy

1 balíček celé skořice

1 balíček hřebíčku

1 balíček hrozinek

½ balíčku datlí

10-12 kusů stolních švestek

 

Jednotlivé přísady svaříme dohromady, servírujeme při [teplotě] 35-40°C.

 

  • III. Recept na krampampuli
    [recept na třetím místě, originál druhý maďarský napsaný obyčejným písmem]

 

Přísady:

2 krabice kostkového cukru !!!

2 litry bílého vína (sladkého)

2 litry vařícího čaje

a 2 litry pomerančové šťávy

s půl litrem rumu /POZOR, ABY NEVZNIKL OHEŇ !!!!!!/

 

Příprava:

Není to nic jiného než směs ovoce vložená do obrovské ohnivzdorné mísy - fíky, jižní ovoce, kandovaná pomerančová kůra, hrozinky, datle, stolní švestky, ořechy, jablka. Od všeho trochu !!! které se naloží s cukrem (nejlépe kostkový cukr 2 krabičky), zalijí se půl litrem rumu, zapálí se. Dokud alkohol hoří, rozpuštěný cukr kape na ovoce, potom se do toho přilijí dva litry bílého vína, jeden litr vařícího čaje a šťáva ze dvou pomerančů. Poté se nechá několik minut ustát - pod dohledem, aby nevychládl - a nabírá se do punčové mísy, rozdělen ve stejném poměru na ovoce.

 

  • IV. Krampampuli
    [recept na čtvrtém místě, originál třetí maďarský napsaný obyčejným písmem]

 

21 dl červeného vína

5 dl rumu

5 dl araku

25 dkg kostkového cukru

6 pomerančů

6 citronů

 

Šťáva z citronů a z pomerančů se vymačká, smíchá se dohromady a v žáruvzdorné míse se zahřeje na bod varu. Nad mísu postavíme kovový cedník, na něj se dá kostkový cukr a ten se dobře nasákne rumem a arakem. Alkoholický cukr se zapálí a nepřetržitě se kropí lihem, dokud všechen roztavený cukr nesteče dovnitř do vařící ovocné šťávy. Tehdy se zalije červeným vínem a - ještě několik minut se chladí - se dobře promíchá. Servíruje se ještě vařící ve sklenici s ouškem.

 

  • V. Krampampuli (ITA,HUN,GER) - Krampampuli
    [recept na pátém místě, originál polsky]

 

Opět začínám od vysvětlení - co to znamená?

Krampampuli, to je hořící alkoholický nápoj. Nejpopulárnější je na území západního Maďarska (okolí Šoproně), ale pije se v celé zemi. Je to typický zimní nápoj. Pije se zejména v období svátků Vánočních, Nového roku a během celého karnevalu.

Sám název je původu rakousko-německého, poněvadž odtud se sem ten nápoj dostal v první polovině XIX.století. Podobný nápoj je pije rovněž v Itálii. Tam jej nazývají „parampampoli, nebo carampampoli". V Itálii se povinně přidává grappa (jablečná vodka o specifické vůni a chuti) a také káva.

Okamžik, kdy servírujeme krampampuli bude určitě pro většinu hostí „zlatým hřebem" silvestrovské noci ... Modře hořící rum, rozpouštějící se cukr, vůně nejrůznějších přísad vytváří nezapomenutelnou náladu a tak povznesenou z důvodu Nového roku. Právě Silvestr je dokonalou příležitostí pro ochutnání tohoto čarovného nápoje.

Doprostřed svátečního stolu postavíme ozdobné nádobí na míchání punčů a grogů (raději má být skleněné).

Na dno toho nádobí klademe nakrájené fíky, datle, hrozinky, kandované a sušené další ovoce, nalámaný svatojánský chléb (dá se ještě koupit?).

Nádobí pokrýváme roštem (postačí hustá nerezavějící síťka), který potíráme pomerančovou kůrou. Na síťku klademe kostky cukru (nejlépe z opravdového „kamenného" cukru). Cukr poléváme ½ litrem dobrého, silného, aromatického rumu.

Nyní zhasneme světla (ponecháme několik svíček) a zapálíme cukr. Přivineme se k milované osobě (nebo na ni silně myslíme) a trpělivě čekáme, až rozpouštějící se cukr prokape přes síťku na ovoce a exotické jižní plody.

V mezičase uděláme svařené víno z 2 litrů bílého vína (se skořicí, hřebíčkem, citronovou kůrou). Vléváme toto víno do našich nádob (přes zkaramelizovanou síťku).

Ještě dolijeme 1 litr vroucího čaje, šťávu ze dvou citrónů a dvou pomerančů. Počkáme chvíli, ale nedovolíme vychladnout.

Sundáme rošt, mícháme a ochutnáme - jestli je něčeho nedostatek, dochutíme. Nápoj má být náležitě silný, sladký, kyselý, aromatický, teplý, estetický ...  ale jak tu všemu vyhovět?

Naléváme do pěkných sklenic, kalíšků a vzájemně si přejeme šťastný Nový rok, což přeji vám všem již teď!



Diskuse "Starý hornický nápoj Krampampula"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Seřadit podle poslední odpovědi / založení téma.
Krambambule V. A. Gregor-Celofán [154.5.220.xx]  Před 14 roky
   2 odpovědi, poslední vložil(a) V. A. Gregor-Celofán před 14 roky
Celofánův grog V. A. Gregor-Celofán [154.5.220.xx]  Před 14 roky
   Bez odpovědí.
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [113963], dnes 155 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
MGUzM