WWW.ByciSkala.cz
 
 
Diskuse "Starý hornický nápoj Krampampula"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Re: Re: Krambambule
V. A. Gregor-Celofán [154.5.218.xx]  Před 14 roky
   Ahoj Kelfe,
děkuji za upřesnění a variantu. Já ten počet kostek cukru snížil ve prospěch "sladkých spoluobčanů", t.j. diabetiků -- jsem také jeden z těch mnoha, kteří vedou "sladký život".
Povolených 1000 znaků v příspěvku mi ponechává prostor pro plný text jizeronošské krambambulové hymny:
Starý mlýn už nemele, mlynáře už to sere. Sedl si na vantroky a po prdeli sjel až do Napajedel.
Starý mlýn znárodnili. Udolí združstevnili. Modrej stín na rudej přebarvili, tak jen tahle písen má zůstala soukromá...
Těm, kteří nejsou familierní s klubem Jizeronošsko-Krasononošského přátelství sděluji, že Kelf byl a zůstává jedním z pilířů tohoto klubu a mistrem krambambulových kouzel.
Kelfe, nechceš dát Krambambuli a Celofánův grog na menu nápojového lístku v hospůdce U netopýra?
Re: Krambambule
NoBody [77.48.214.xxx]  Před 14 roky
   Ahoj Celdo,
coby pamětník Krambambulových obřadů si dovolím upřesnění. Nebo variantu ? Těch kostek cukru bylo více, tuším, že čtyři a vidlička musela být železná.
Krambambule je nápoj obřadní, proto se podávala a pila kolem stolu, zásadně po směru hodinových ručiček.
Je samozřejmě možné, že některý vlk samotář si uspořádal obřad sám pro sebe.
Dnes už by mě to asi zabilo, ale tenkrát se Krambambule řadila do kategorie "nebojsů", neboť po požití se člověk nebál opravdu ničeho a hrdě vystupoval na vrcholy nebo sestupoval do hlubin. Při nekontrolovaném, vicenásobném požití i pod stůl.
Kelf
Celofánův grog
V. A. Gregor-Celofán [154.5.220.xx]  Před 14 roky
   Lepší než krambambule!
Do hrnce nalejeme 0.5 l vody, přidáme (množství podle osobní preference) celistvou skořici, hřebíček, badián (star anise), celý sušený zázvor a zrnka černého pepře. Necháme mírně vřít pod pokličkou 20 min, pak odstavíme a luhujeme dalších 20 min. Zcedíme. Zpět na hořáku, přidáme šálek cukru. Když začne karamelovatět, přidáme 1/8 másla nakrájeného na plátky. Necháme rozpustit a zalijeme 1 litrem rumu a okamžitě přidáme další nakrájenou 1/8 másla. Zvolna ohříváme -- máslo zabranuje odpařování rumu -- dokud povrchovou vrstvou tuku nepronikne první bublina.
Grog popíjíme horký. Doporučuji prádelní kolíček na nos -- nekoordinované nadechnutí může vést k záchvatu kašle. Máslo obalí ústa a zažívací trakt ochranným filmem. Brzdí také účinek alkoholu -- ten se dostaví naráz, jako blesk z čistého nebe.
Jen pro tvrdasy a na vlastní riziko! Nevhodné pro děti do 8 let a těhotné ženy!
Krambambule
V. A. Gregor-Celofán [154.5.220.xx]  Před 14 roky
   Krambamule byl (a doufám, že stále je) oblíbený nápoj Jizeronošů, t.j. horolezců z Jizerských hor. Naše parta Krasonošů jezdila v 70. letech do Jizerek velice často a Jizeronoši k nám do Krasu, na skály i do jeskyní, včetně Býčiny. Krambambuli nás naučil "vařit" Jirka Hradil, dean Jizeronošů. Byl to přímo obřad, při svíčce v potemělém sálu Hubertky a za zpěvu jizeronošské hymny "Starý mlýn už nemele..." (dostupná na vyžádání).
Recept -- dávka pro jednu osobu: klasickou silnostěnnou hořčicovou sklenici (2 dl) naplníme až po okraj rumem. Rum zapálíme a nad modravým plamínkem tavíme na vidličce kostku cukru. Skapávající karamel tvoří na dně sklenice krambambuli. Omočíme si fousy a rty vodou, nadechneme se a zvrátíme do sebe první lok hořícího rumu (je to pouze pro drsnáky, ale ten plamen v ústech ihned uhasne). Rum vypijeme a krambambuli je možno žvýkat -- zvláště vhodné pro diabetiky.
Na vlastní riziko! Nepodávejte dětem bez dozoru rodičů! Fatální pokud spolknete i sklenici! [Zkráceno]
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [117063], dnes 2 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
MzFhODJk