Vše [488] | Články [368] | Galerie [93] | Mapy [21] | Videa [6] | Kontakty | Kniha návštěv |
Činnost [148] | Býčí skála [47] | Barová [14] | Od jinud [24] | Netopýři [9] | Technika [4] | Zprávy [11] | Historie [146] | Pověsti [7] | P100 [35] | Zamyšlení [43] |
Článek | Starý hornický nápoj Krampampula | Historie | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Krampampula je starý hornický nápoj. Pili ho v minulosti často jeskyňáři. Připijte si s ním i vy, zde je jeho recept, přeložený z několika jazyků zemí střední Evropy. Zažijte chuť starého dobrého mocnářství. Recepty jsou jedním z nejlepších prostředků, jak poznat historii. Posílá Vám jej J. Urban. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Martin Golec
| 14.4.2010 22:11 | |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2 dcl rakije se ohřívá v nějakém plytkém hrnci na kamnech a potom se zapálí (zápalkami nebo sl.) Dokud rakije hoří, přidá se ještě jedna velká lžíce cukru a tak se lehce minutu nebo dvě míchá. Potom rakiji uhasíme tak, že do ní ze vší síly foukáme, alespoň tak to dělá můj dědeček, aby se zchladila, a to je krampampule.
Recept na tradiční hornický nápoj
5 litrů suchého červeného vína 1 litr rumu 0,7 kg cukru 1 decilitr citronové šťávy 1 balíček celé skořice 1 balíček hřebíčku 1 balíček hrozinek ½ balíčku datlí 10-12 kusů stolních švestek
Jednotlivé přísady svaříme dohromady, servírujeme při [teplotě] 35-40°C.
Přísady: 2 krabice kostkového cukru !!! 2 litry bílého vína (sladkého) 2 litry vařícího čaje a 2 litry pomerančové šťávy s půl litrem rumu /POZOR, ABY NEVZNIKL OHEŇ !!!!!!/
Příprava: Není to nic jiného než směs ovoce vložená do obrovské ohnivzdorné mísy - fíky, jižní ovoce, kandovaná pomerančová kůra, hrozinky, datle, stolní švestky, ořechy, jablka. Od všeho trochu !!! které se naloží s cukrem (nejlépe kostkový cukr 2 krabičky), zalijí se půl litrem rumu, zapálí se. Dokud alkohol hoří, rozpuštěný cukr kape na ovoce, potom se do toho přilijí dva litry bílého vína, jeden litr vařícího čaje a šťáva ze dvou pomerančů. Poté se nechá několik minut ustát - pod dohledem, aby nevychládl - a nabírá se do punčové mísy, rozdělen ve stejném poměru na ovoce.
21 dl červeného vína 5 dl rumu 5 dl araku 25 dkg kostkového cukru 6 pomerančů 6 citronů
Šťáva z citronů a z pomerančů se vymačká, smíchá se dohromady a v žáruvzdorné míse se zahřeje na bod varu. Nad mísu postavíme kovový cedník, na něj se dá kostkový cukr a ten se dobře nasákne rumem a arakem. Alkoholický cukr se zapálí a nepřetržitě se kropí lihem, dokud všechen roztavený cukr nesteče dovnitř do vařící ovocné šťávy. Tehdy se zalije červeným vínem a - ještě několik minut se chladí - se dobře promíchá. Servíruje se ještě vařící ve sklenici s ouškem.
Opět začínám od vysvětlení - co to znamená? Krampampuli, to je hořící alkoholický nápoj. Nejpopulárnější je na území západního Maďarska (okolí Šoproně), ale pije se v celé zemi. Je to typický zimní nápoj. Pije se zejména v období svátků Vánočních, Nového roku a během celého karnevalu. Sám název je původu rakousko-německého, poněvadž odtud se sem ten nápoj dostal v první polovině XIX.století. Podobný nápoj je pije rovněž v Itálii. Tam jej nazývají „parampampoli, nebo carampampoli". V Itálii se povinně přidává grappa (jablečná vodka o specifické vůni a chuti) a také káva. Okamžik, kdy servírujeme krampampuli bude určitě pro většinu hostí „zlatým hřebem" silvestrovské noci ... Modře hořící rum, rozpouštějící se cukr, vůně nejrůznějších přísad vytváří nezapomenutelnou náladu a tak povznesenou z důvodu Nového roku. Právě Silvestr je dokonalou příležitostí pro ochutnání tohoto čarovného nápoje. Doprostřed svátečního stolu postavíme ozdobné nádobí na míchání punčů a grogů (raději má být skleněné). Na dno toho nádobí klademe nakrájené fíky, datle, hrozinky, kandované a sušené další ovoce, nalámaný svatojánský chléb (dá se ještě koupit?). Nádobí pokrýváme roštem (postačí hustá nerezavějící síťka), který potíráme pomerančovou kůrou. Na síťku klademe kostky cukru (nejlépe z opravdového „kamenného" cukru). Cukr poléváme ½ litrem dobrého, silného, aromatického rumu. Nyní zhasneme světla (ponecháme několik svíček) a zapálíme cukr. Přivineme se k milované osobě (nebo na ni silně myslíme) a trpělivě čekáme, až rozpouštějící se cukr prokape přes síťku na ovoce a exotické jižní plody. V mezičase uděláme svařené víno z 2 litrů bílého vína (se skořicí, hřebíčkem, citronovou kůrou). Vléváme toto víno do našich nádob (přes zkaramelizovanou síťku). Ještě dolijeme 1 litr vroucího čaje, šťávu ze dvou citrónů a dvou pomerančů. Počkáme chvíli, ale nedovolíme vychladnout. Sundáme rošt, mícháme a ochutnáme - jestli je něčeho nedostatek, dochutíme. Nápoj má být náležitě silný, sladký, kyselý, aromatický, teplý, estetický ... ale jak tu všemu vyhovět? Naléváme do pěkných sklenic, kalíšků a vzájemně si přejeme šťastný Nový rok, což přeji vám všem již teď! | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Diskuse "Starý hornický nápoj Krampampula"
|
Návštěvy : [223088], dnes 8 | | Data Diskuse | © Copyright |