WWW.ByciSkala.cz
 
 
Diskuse "Jeskynní svatyně v Býčí skále"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Bycek
Marek Audy [91.219.240.x]  Před 8 roky
   Sice jsme se nic noveho nedovedeli, ale je dobre, ze se o BS pise. Mladez casto nema poneti, co se ji skryva za barakem a za dobrodrustvim jezdi treba az do vzdalene Venezuely:)
Po krasovych hospodach koluje fama, ze Wankel kupoval archeologicke nalezy v Indii. Nemuze byt bycek podvrh?
   
Re: Bycek
Laďa [95.82.135.xxx]  Před 8 roky
   V hospodách koluje ledacos, fáma je správný výraz. Jen proto, že je dnes kolem nás plno podvodníků, není možné podezřívat z něčeho takového ctihodného pana doktora. Podobně neférové výmysly klidně šíří mezi návštěvníky BS i někteří naši kolegové.
      
Re: Re: Bycek
Martin Golec   Před 8 roky
   Býček podvrhem? To máš asi Marku na mysli. No rozhodně to neplatí o desítkách tisíc halštatských předmětů. Některé z nich byly vrostlé do sintrové/nickamínkové vrstvy. Není člověka na celém světě, aby o tomto řekl, že jde o podrvhy. Takže do této skutečné (ještě nevykopané) halštatské situace se měl Wankel podvrhem trefit! Dát jej do keramické nádoby s prosem. Aby se až náseldně ukázalo, že v Předsíni jsou další a další nádoby, šperky a snad i lebky naplněny prosem. Šprýmaři to nemají nastudováno dobře. A tím debata skončila. M.
   
Re: Bycek
Martin Golec   Před 8 roky
   

V tomto článku šlo o několik věcí. Určitě prezentovat trvající "domácí" zájem o téma. Také se pokusit sumarizovat téma bez zásadních vědeckých chyb, a vypíchnout trendy, čím by se soudobá archeologie mohla zabývat. Nedávno proběhl rozsáhlý průzkum Drahanské vrchoviny laserovým snímkováním, a výsledky jsou velmi zajímavé, Býčí skála leží na velké křižovatce dálkových cest. Nově se přichází z koncepcí kolonizační enklávy, v níž Býčí skála a železo v jejím okolí hrály důležitou roli. Možná se to zdá jako již dlouho známá myšlenka, ale opravdu není: s koncepcí multifunkčního prostoru pro halštatskou Předsíň doposud nikdo nepřišel. Debaty vždy šly v duchu, zda-li je místo kovárnou nebo místem pohřbu. Cílem je upozornit, že otázka není správně položena. Je obojím. Jeskyně byla v halštatu asi dílnou, místem sídlení, pohřebištěm a místem ukládání kovových darů - obětin (vót). To jsou hned 4 funkce! Nevíme však, co bylo následné a co současné. Také si povšimni, že termín jeskynní svatyně není doposud užíván, ale velmi často termín obětiště. Což není vůbec výstižné, protože nezastřešuje celý okruh možných funkcí. Možná to pro tebe Marku není nic nového. Pro mne-archeologa je to ale jako rozdíl mezi vápencovou a pískovcovou jeskyní. Ale vyjdou dvě knihy, tak tě snad uspokojím/me. Zdravím, M.

PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [110062], dnes 19 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
Y2ZjOWMyM