WWW.ByciSkala.cz
 
 
Diskuse "Štípání pozourku na Býčí skále 17. května 2014"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Rohovec, pazourek, štípání II
Vojtěch A. Gregor [154.20.78.xxx]  Před 9 a ¾ rokem
   Na čerstvém lomu jsou šedobílé, bělošedé, žlutobílé, žluté, tmavošedé a vzácněji také hnědé a černé. Typickým rysem je tenká (řádově jednotky milimetrů) bílá, šedobílá a bělošedá zvětrávací kůra. Rohovcový detrit vklesává resp. je splavován, spolu s dalšími sedimenty, s povrchu do jeskyní vertikálními krasovými dutinami -- komíny.

Pazourek (anglicky flint) je specifický termín označující typ rohovce, který se vyskytuje v úložích křídy a slínitého vápence. Pazourek je považován za ušlechtilejší odrůdu běžného rohovce -- odrůdu vyšší kvality z hlediska lithic reduction, což je anglický termín pro štípání a opracovávání hornin a minerálů na kamenné nástroje. Výhodou pazourku (a generelně rohovce) je absence kliváže -- ploch štěpnosti charakteristických pro většinu minerálů. Pazourek i běžný rohovec se vyznačují lasturnatým lomem; když udeřeny patřičnou silou na patřičném místě (a v tom spočívá toto mistrovské umění), je možné odlomit ostré štěpiny (paleolitické nože a škrabadla) a plný nebo částečný tvar tzv. Hertzova kužele (podle Heinricha Rudolpha Hertze, německého fyzika), základní morfologické formy klínových a listových (vavřínový list a méně dokonalé tvary) kamenných nástrojů. Pazourkové hlízy jsou hojné v plážových štěrcích na pobřeží Baltu. Ale to už zasahuji do territoria archeologů -- je na nich aby určili provincii pazourku nástrojů nalezených v Býčí skále.

Význam rohovce pochopil a oslavil básník a spisovatel Karel Jaromír Erben když v baladě Svatební košile napsal, Márnice pevná jako klec, a tam na prkně -- rohovec!
   
Re: Rohovec, pazourek, štípání II
Martin Golec   Před 9 a ¾ rokem
   Děkuji Celofánovi za velmi podrobné geologicko-mineralogické upřesnění termínů "rohovec a pazourek". Jde o termíny, jejichž rozdíl je běžnému "smrtelníkovi" prakticky neznámý. Pro býčiskalskou akci pro veřejnost a hlavně pro děti volím termín pazourek, protože je dobře známý. Pomáhá jim se zevrubně orientovat ve světě dávného pravěku. Při akci samotné budeme slovem dále téma rozvíjet a pomůžeme hlouběji proniknout do tématu. Nicméně budeme štípat jak severský pazourek, tak i místní rohovec a bude nás zajímat, co z toho místního býčiskalského nekvalitního rohovce pan P. Zítka dokáže vykouzlit, M.
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [112791], dnes 102 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
Y2YwYmU