WWW.ByciSkala.cz
 
 
Diskuse "Kořenové stalagmity v Barové jeskyni"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Kořenové stalagmity - IV
V. A. Gregor-Celofán [154.20.240.xxx]  Před 12 a ¼ rokem
   Stagmalitem (pevým sintrem, na rozdíl od plastického nickamínku) obalený (encrusted) organický materiál jsem nalezl v několika jeskyních v Mor. krasu. Také v jeskyních Conch Bar Caves na ostrově Middle Caicos v souostroví Turks and Caicos. Tam se jednalo o skutečný kořenový stalagmit, ve smyslu V. Káni, pokrytý pevným sintrem. Nacházel se v místě intenzívního (vertikálního) skapu. Tedy v podmínkách, které Harmon a Ford považují za kritické. O skapu nad tím unikátním kořenovým stalagmitem v Barovce, zatím bez sintrové kůry, hovoří také V. Kána a P. Koukal.
Ještě poznámka k organogenním speleothems z Turks and Caicos. Tyto jeskyně se nacházejí v kalkarenitových elevacích jen pár metrů nad hladinou moře. Při přílivu jsou z velké části zaplavovány mořskou vodou. Jsou eldorádem krabů, kteří do nich pronikají a v sedimentech mají svoje crab-holes. Při průzkumu plazivek jsou dosti nepříjemnými společníky. Jejich pozůstatky pokryté sintrem jsou normálním jevem. Amen!
   
Re: Kořenové stalagmity - IV
V.   Před 12 a ¼ rokem
   Zdar Celofáne. Dva takové encrusted či spíše in-filled kořenové stalagmity z Barovky Ti s Kvakem nabídneme někdy za týden, včera jsme je fotili a měřili. On ten kořenový stalagmit se tak může hezky změnit na skutečný, sintrový. Naopak to ale asi nejde.......
S pozdravem Vlasta.
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [110107], dnes 64 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
M2NhYzJmMz