WWW.ByciSkala.cz
 
 
Diskuse "Kořenové stalagmity v Barové jeskyni"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Kořenové stalagmity - I
V. A. Gregor-Celofán [154.20.241.xx]  Před 12 a ¼ rokem
   Článek Vlasty Káni je vynikajícím příspěvkem k odborné speleologii -- gratuluji jemu i Barové jeskyni za to, že hostí takový unikát. Něco takového bych v Barovce neočekával. Zajímaly by mě podrobnější údaje o místě nálezu -- jak daleko od vchodu do jeskyně resp. od kontaktu úpatí stěny Krkavčí skály s vnějšími, svahovými deponiemi a vegetačním krytem; a jak hluboko pod tímto kontaktem.
Rád bych upozornil, že ve speleologii existuje termín stalagmitové kořeny (angl. stalagmite roots, also termed negative stalagmites or conulites). Tento termín označuje sintrové výplně výkapových (egutačních) jamek (angl. dripholes). Stalagmity, jakožto krápníkové, nebiogenické formy (speleothems), obvykle vyrůstají na stalagmitových kořenech. Typickým příkladem jsou stalagmity vyrůstající na hlinitých sedimentech. Stalagmitové kořeny tudíž nemají nic společného s biogenními kořenovými stalagmity jak je popisuje V. Kána. (Pokračování)
   
Re: Kořenové stalagmity - I
V.   Před 12 a ¼ rokem
   Ahoj. Nějaké velmi obsáhlé články vyšly ve Speleofóru, tak před čtyřmi, pěti lety. Taky jeden člověk (jméno už jsem zapomněl) z Ústí z jakési místní univerzity (kouzelné, že i taková místa mají univerzitu...) se jimi zabýval ještě nedávno. Lidi kolem Mlejnka a Správy jeskyní taky. Někdy před pěti lety fotil kořenáče v Barovce Marek Audy, pokud si pamatuju.
Ty současné jsou na tradičních místech asi deset metrů od vchodu (ale jen cca čtyři za stěnou v odbočce na sestupové chodbě, ten velký vyrostl mezi kabely elektrického vedení v úvodní partii sondy odbočující ze vstupní prostory doleva po asipěti metrech. tolik je asi vzdálenost ke stěně Krkaviny. Podloží je suť a asi holocenní jíl.
Vlasta.
      
Re: Re: Kořenové stalagmity - I
Marek Audy [91.219.240.x]  Před 12 a ¼ rokem
   Ahoj Vlasto! Pamatuješ dobře. Bylo to tři nebo čtyři roky zpět. Najdu ty fotky. Nebyly tak dobré, tak doufám že jsem je nesmazal. Bude velmi zajímavé porovnat ty kořenáče. Domnívám se totiž, že jde o ten samý stalagmit a měl by tedy být vidět přírustek...
Mast
         
Re: Re: Re: Kořenové stalagmity - I
Hadař   Před 12 a ¼ rokem
   Myslím, že taková srovnávací foto by mohla být velice zajímavá.Už i z důvodu porovnání, co se v jeskyních MK děje i s jinými speleotémy.I když se tady o klasickou sintrovou výplň nejedná.Osobně bych byl rád, kdyby Marek souhlasil i s případnou prezentací jeho fotky na webu BS v příslušné galerii
            
Re: Re: Re: Re: Kořenové stalagmity - I
Štěpán   Před 12 a ¼ rokem
   to by chtělo nějakej strašně drahej grant a vytvořit video růstu v průběhu roku...
         
Re: Re: Re: Kořenové stalagmity - I
V.   Před 12 a ¼ rokem
   Sakryš, to jsem rád, že nemám stařecké halucinace. Myslím, že jsem teď v neděli (kdy jsem byl na Vysočině u knih) našel nějaké to Speleofórum s kořenovými stalagmity. S Kvakem jsme zcela dokumentačně nafotili další zbývající kořenové stalagmity. Zbývá ještě jeden menší (cca 3 cm) k nafocení. Dáme to v průběhu cca 10 dnů všechno sem na web pro porovnání. Pokud dohledáš i starší obrázky, bylo by to skvělé. jen tu Štěpánovu naději na grant moc nesdílím...... Vlasta.
            
Re: Re: Re: Re: Kořenové stalagmity - I
kolbi   Před 12 a ¼ rokem
   Nejsem si zrovna jistý jestli se jedná největší kořenový stalagnát.Možná že jsou větší v tom sklepu(zasvěcení vědí).Asi by stálo za to, to pozjišťovat.
               
Re: Re: Re: Re: Re: Kořenové stalagmity - I
V.   Před 12 a ¼ rokem
   Zdar. Nejsem bohužel zasvěcený, tudíž nemohu nijak porovnávat. Jedná se však o kořenový stalagmit, jediný mně známý kořenový rádoby stalagnát v jeskyních (vápencových) je taktéž v Barovce a má cca tři centimetry. Ten to fakt nevytrhne. Jinak opakuju, náš stalagmit je zatím nejdelším známým v krasových jeskyních, tedy ve vápenci, mimo vápence jsou mnohé mnohem (čtyřikrát) delší. Nejdelším jeskynním kořenovým stalagmitem zůstane tak dlouho, dokud někdo nepublikuje nález jiného, delšího. Z jiné nebo stejné jeskyně. Nebo dokud ho někdo neulomí. Nebo dokud neuschne a nerozpadne se. Nebo ho jiný nepřeroste. Vždy však budeme psát o známých, publikovaných kořenových stalagmitech. Rekord, o němž nikdo (krom nějakých "zasvěcených") neví, není rekordem, maximálně sladkým tajemstvím..... i když i to může jistě potěšit. Tož kořenovým stalagmitům (i stalagnátům, stalaktitům a jiným patvarům) zdar. Těším se na nové rekordy. Pokud bude na mně něco zjišťovat, měřit, foti atd., rád tak učiním. Vlasta.
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [112824], dnes 135 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
NTc0ZWE