WWW.ByciSkala.cz
 
 
Diskuse "Kniha návštěv"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
P. Ryšavý a J. Vodička - pozůstalost
Martin   Před 11 roky
   V posledních dnech jsem prošel řadu archivních materiálů v několika institucích, soukromých bytech či penzionech. Dávám si tu práci a navštěvuji starší členy naší skupiny na Býčí skále a publikuji materiály, které by postupně mizely v nenávratnu. Zároveň studuji archiv K. Absolona. Nicméně se mi, aniž bych chtěl, připletly do cesty dokumenty a informace po P. Ryšavém a J. Vodičkovi. Oba zemřelí krasoví vědci zanechali rozsáhlé vědecké pozůstalosti. Osud jejich cenných sbírek je ale tragický. To co potkalo Vodičkův archiv je tragédie - věci lopatou hrnuté do stoupi a naštěstí dobré duše z Technického muzea, které zachránili zlomek archivu, odnesli v igelitkách cosi, co darují komukoliv v krase, koho znají a potkají. Ryšavého archiv ulpěl v soukromých rukách našeho nepublikujícího kolegy (jestli je to dobře nebo špatně pro další badatele ukáže čas), naštěstí část archivu doputovala k F. Musilovi, který nyní za pomoci velkoryse zapůjčenému skeneru z MZM (děkujeme P. Kostrhunovi) skenuje skleněné fotografie pro badatelskou veřejnost a budoucnost. Bude to piplačka, ale výsledek bude stát za to! Tak konec dobrý všechno dobré. M.
   
Re: P. Ryšavý a J. Vodička - pozůstalost
Štěpán   Před 11 roky
   Je to škoda, mnoho archívů takto končí. Dědci si to iracionálně schraňují ve své stařecké pýše doma pod postelí a nikomu do toho ani nedovolí nahlédnout, potem zaklepou bačkorama a skončí to v popelnici... nebo u nějakého... ehm... a opakuje se to...
      
Re: Re: P. Ryšavý a J. Vodička - pozůstalost
kolbi   Před 11 roky
   No to víš někomu může někdy docela stoupat sebevědomí a ego když má víc než ten druhý. No nerad bych se v budoucnu taky tak zbláznil a ztrapnil.Ať si to nechá když ho to baví a vklidu se vyspí.
      
Re: Re: P. Ryšavý a J. Vodička - pozůstalost
Celofán [154.20.247.xx]  Před 11 roky
   Sakryš, Štěpáne, tohle jde domů, skoro pod kůži. Jsem dědek? To jsem. Jsem irracionální? Podle Packy velice často. Jsem ovládán stařeckou pýchou? Určitě ano; a ta se často násobí pýchou opileckou, ve které se ve mně probouzí pýcha mladická. Můj archív je v mé pracovně spolu s kněmuhovnou, počítači, vzorky hornin a čert ví ještě čím. Musím se jít podívat pod postel, možná tam taky něco najdu, určitě kufr s fotkama. Až zaklepu bačkorama -- v mém případě nejméně jednou protézou -- tak opravdu nevím, co se s mým archívem stane. Formálně jej zdědí Estate, t.j. surviving partner nebo, in the case of common disaster, můj potomek. Zde není osoba či instituce of interest, které bych jej mohl odkázat. Něco málo (kopie mých geologických prací v angličtině) jsem daroval naší UNBC a dva svazky díla PORS má Reaganova knihovna. No a většina materiálů zřejmě také skončí v popelnici. Nemám naději, že by v Kanadě postavili malou repliku Reaganovy prezidentské knihovny, řekněmež Celofánovo Muzeum s Kabinetem Kašpara Krásy Blanenského. Alternativou je, že byste si pronajali letadlo Hercules a přiletěli si to vyzvednout...
Tož se snažím publikovat a zveřejnovat poklady mého archívu touto cestou, spolu s mými poznatky, úvahami a myšlenkami -- dříve než se odbulhám jednosměrkou po duhovém mostě...
C. :o))
         
Re: Re: Re: P. Ryšavý a J. Vodička - pozůstalost
Martin   Před 11 roky
   Diskusi jsem vyvolal já v dobrém úmyslu a s hořkostí na jazyku, pro osud těch dokumentů. Pokládám se za badatele a je mi těch dokumentů líto, mám dobré zkušenosti s jejich následným odkazem - podívejme třeba na sbírku K. Absolona v rukou P. Kostrhuna. Nebo na Franciho, i já se snažím a je nás více. Třeba studenti by potřebovali na témata svých prací kvalitní podklady, kde většinou jen kompilují a kompilují. Já měl to štěstí a má diplomka se vydala hned knižně! Mám dobré zkušenosti s mnohými kolegy, které oslovuji, rádi se podělí, oni třeba jen neví, že by to někoho zajímalo. Nádherný příklad z polsedních dnů byl dar Ing. Tejkala skupině. Ta Štěpánova slova byla trochu ostřejší, je na každém jak se svými věcmi naloží a nemůžeme jej za to hanit. Ryšavého potomci chtěli sbírku dát do dalších jeskyňářských rukou, na Franciho si nakonec vzpomněli. Nad Štěpánovými slovy mě taky zamrazilo. Jdu zhánět Herkules, zatím mám jen lepidlo...M.
            
Re: Re: Re: P. Ryšavý a J. Vodička - pozůstalost
Celofán   Před 11 roky
   Martine, už bys mě měl trochu znát. Já si dělám prdel především sám ze sebe a leccos mě nenasere -- a když, tak ne na dlouho. Ani Štěpán, ani Ty se nemusíte cítit blbě. Je to totiž velice zajímavá myšlenka, a nelámu si s ní hlavu poprprvé -- co se stane s mým archivem až se vyhřeju v kremační peci? Zatím publikuji. Až to nepůjde, nechám to velikému Lomikeli... :o))
         
Re: Re: Re: P. Ryšavý a J. Vodička - pozůstalost
Štěpán   Před 11 roky
   
Sám víš, že tohle se tě netýká. Ty nás zaplavuješ daty nepřetržitě. :-)
Mám spíše na myslí, to že někdo si doma ve sklepě syslí archivní věci, které sám ani nevytvořil, jen je prostě někde šikovně vzal... Zvláště v dnešní době, když není problém vše naskenovat a publikovat/rozeslat a zachovat...
Je to docela drzost a výsměch lidem, kteří tu historii a ty archívy tvořili. Potom bohužel spousta zajímavých informací zmizí nenávratně v popelnicích.


            
Re: Re: Re: P. Ryšavý a J. Vodička - pozůstalost
francimus. [88.101.113.xxx]  Před 11 roky
   Když už tady padlo moje jméno, taky bych něco napsal o tom syslení. Ono to není jenom tak, celej život něco tvořit a to nemyslím jen odborná jeskyňařina, a pak to "někomu dát". Nemůžeš to dát jen tak někomu na ulici, kdo tomu nerozumí. Pak tvoje archivy skončí stejně v popelnici. Tendotyčnej si to musí nějak zasloužit a uvědomit si, co bere. Dát to ČSS, kde sám předseda tvrdí, že jsem nikdy nic pro tuto společnost neudělal? Funguje nějak ČSS po stránce archivační (JESO je cizí i internetový archiv vede MZA a ten kamrlík v Praze?)? Lidem, kteří o mě tvrdí že jsem parazit? Těm, co ti celej život házeli klacky od nohy? To fakt nejde.
Takže já zpracuji fotky Ryšavého, ale není to až tak průlomové, jako třeba fotky Absolona. Negativy nejsou popsané, jsou zpřeházené, velmi poničené, neostré. Možná že Robert Erhardt má fotky originální a zezadu popsané. Nějak je urovnám, popíšu, zjistím jména, místa, dobu. Martin sepíše nějaké souvislosti ze dvou deníků z let 43-49. Sepíšem co v tom je. Mapy jsem založil, ale také nejsou nijak převratné. Víc toho opravdu není. Prostě víc toho opravdu fakt není a zřejmě ani nebude.
Zcela určitě to nedám ČSS, jsem přesvědčený, že na této půdě se ztratí jakýkoliv archiv. Ani lidem, kteří po mojí práci neustále plivají. Průběžně to promítnu, prezentuji a zřejmě dám k dispozici Moravskému zemskému archivu a nabídnu Muzeu, MZM, Antroposu? Ti na to stejně nebudou mít čas a samozřejmě organizacím, kterých se fotky bezprostředně týkají. Např BS. Jestli to nestihnu, páč i já to mám takové.....s odchodem neurčité, možná to také skončí ve stoupě. Se nedá nic dělat.
Ještě poznámka, tohle vlákno ve skutečnosti není napojeno na konkrétní diskuzi, myslím to všeobecně. franci
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [112831], dnes 142 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
YjhjNWJ