WWW.ByciSkala.cz
 
 
Diskuse ""Ukradená princezna""
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Ubohá princezna bledá
V. A. Gregor-Celofán [216.232.65.x]  Před 7 a ½ rokem
   Nejrpve uznání a gratulace Evě Vaníčkové z MZM a sochaři Ondřeji Bílkovi. Rekonstrukci hlavy a tváře princezny (terminus technicus) považují za velice zdařilou. Profil tváře je téměř klasicky antický, jako z řecko-římské etapy starověku. Účes je samozřejmě umělcovou představou, ale sluší jejímu typu. To zhojené poranění lebky nemusí nutně prozrazovat ženu-bojovnici: může jít o úraz z denního života nebo zranění způsobené (domácím?) násilím.

Mně, laikovi v archeologii a historii, vrtá hlavou jak se mohla vysoce postavená žena stát obětí hallstattského masakru v Býčí skále?

Nyní k Tajemství české minulosti. Nikdo mi nevymluví, že Jindřich Kačer zná Martina Golece. Pokud ne osobně, tedy jistě podle jména. Proč se tedy neobrátil na Martina (a Vladimíra Šebečka) se žádostí o autorské svolení k přetisku nebo o úpravu článku pro publikaci v tomto plátku -- samozřejmě s uvedením jmen obou autorů a citací originálního pramene (pramenů)? Proč do věci zatahovat Kateřinu Semrádovou z Prahy -- t.j. osobu pravděpodobně méně seznámenou s Býčí skálou a její prehistorií než jsou oba uvedení autoři?

Nyní přihořívá. Není snad v České republice autorský zákoník, nejsou tam kryta autorská práva (? Copyright)? Je tam plagiátorství opravdu tak epidemické a virtuálně beztrestné jak se dozvídáme z tisku -- třeba aféry na Západočeské Universitě v Plzni? Cožpak tam neexistují profesionální asociace -- komory? Kdyby se takový případ stal u nás, poškozený by s velikou pravděpodobností vyhrál soud, časopis by musel uveřejnit omluvu a patrně zaplatit poškozenému vyměřenou částku (plus uhradit soudní výdaje) -- nu a autorovi plagiátu by hrozila důtka od příslušné profesionální asociace (v závažných případech až vyloučení).

Nu, zřejmě jiný kraj, jiný mrav.
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [109929], dnes 65 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
ZTlkMzgwMm