WWW.ByciSkala.cz
 
 
Diskuse "Netopýři Býčí skály"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Netopýři BS - netopýr rezavý
V. A. Gregor-Celofán [154.20.254.xx]  Před 12 a ¼ rokem
   Další zajímavé povídání o netopýrech Býčí skály, tentokrát o netopýrech rezavých, z pera Vlasty Káni a s mým geologickým dodatkem, lze najít na POK-BLOK, www.fotonec.blogspot.com, Archív blogu, říjen 2011, pod názvem Mrtví netopýři ve spáře Drobkova stropu (Klenba Idaha) a něco geologie. Předcházející a související články mají názvy Netopýr rezavý a Superpokoma mocný, a El Drobek Muerte Stropero (tamtéž, také říjen 2011).
Re: Re: Re: Netopýři v BS - pár otázek
V.   Před 12 a ½ rokem
   Vzhledem k tomu, že v netopýřích vejcích, jak známo, není vaječný koňak, potažmo rum, neobávám se příliš nájezdu na netopýří hnízda, a to ani v období mimo hnízdění...... (upozorňuji všechny neznalé, že jde o vtip.....). Jinak děkujeme za podporu (netopýři a jejich fandové). V.
Re: Re: Re: Netopýři v BS - pár otázek
Předseda   Před 12 a ½ rokem
   :-D
Re: Re: Netopýři v BS - pár otázek
V. A. Gregor-Celofán [154.20.242.xxx]  Před 12 a ½ rokem
   Nazdar Vlasto,
mnohé díky za profesionální a zcela vyčerpávající odpovědi. Doufám, že tato debata není samoúčelná, že poslouží k osvětě mnoha jeskynářů ba i lidu zcela nejeskynního. Alespon nebudou chodit do jeskyní vybírat netopýří vejce :-)). C.
Re: Netopýři v BS - pár otázek
V.   Před 12 a ½ rokem
   Ad 5) Průměrná délka života netopýra v ČR je asi tři roky, nepočítáme-li ale úhyny mláďat, je to asi deset let. Polovina netopýrů zahyne totiž v prvním roce života. Rekord je cca 45 let. Na svou velikost jsou mimořádně dlouhověcí.....pokud se dožijí stáří...:)
Re: Netopýři v BS - pár otázek
V.   Před 12 a ½ rokem
   Ad 4) U našich druhů rodí samice jednou do roka, většinou v červnu. Netopýři běžní na Býčí skále (a vůbec v zimě v jeskyních) rodí jedno mládě. Naši středoevropští dutinoví netopýři (do jeskyní moc nelétají, na BS v puklině skály n. rezavý a v Předsíni v zimě n. hvízdavý) mají často i dvojčata. Víc mláďat v jednom vrhu než dvě je u netopýrů obecně velká výjimka (i když byly zaznamenány i vrhy až čtyřčat nebo snad i paterčat, to bylo ale někde v Austrálii nebo kde jaké tramtárii....). Samice mají málo struků, věšinou jen dva.....
Re: Netopýři v BS - pár otázek
V.   Před 12 a ½ rokem
   Ad 3) Většina druhů netopýrů u nás spíš vyhledává společnost ostatních, pokud nejsou jedinci stejného druhu k dispozici, vmísí se do kolonií jiných (to platí hlavně pro zimní spánek a letní kolonie samic, samci bývají často samotáři). Některé druhy se ale v úkrytech nesetkávají, protože vyžadují jiné typy úkrytů.
Re: Netopýři v BS - pár otázek
V.   Před 12 a ½ rokem
   Ad 2) V přírodě se netopýři téměř nikdy mezidruhově nekříží, i v zajetí je to neobvyklé (pokud se tak vůbec stalo) na rozdíl například od velkých koček (tigon. liger, leopon....) nebo koňovitých (mula, mezek). Ani v případě dvojčatných druhů, kdy je my lidé velmi špatně poznáme, oni se poznají snadno. Zimují spolu, často v jednom klastru, v letních koloniích visí často samičky více druhů, ale mezidruhově se (alespoň pokud je mi známo) nekříží.
Re: Netopýři v BS - pár otázek
V.   Před 12 a ½ rokem
   ad 1) Jsou klastry čistě jednoho druhu, ale i smíšené, třeba tří a více druhů, na BS ale převládají jednodruhové. Jsou v nich obě pohlaví.
Netopýři v BS - pár otázek
V. A. Gregor-Celofán [154.5.221.xx]  Před 12 a ½ rokem
   Pár otázek pro Vlastu Kánu -- určitě zajímají i jiné lidi.
(1) Skupiny (clusters) zimujících netopýrů -- segregují se podle druhu a/nebo sexu, nebo je to, řekněmež, takové netopýří multidruhové společenství?
(2) Páří se netopýři mezidruhově nebo se vyhledávají partneři stejného druhu?
(3) Jaké je mezidruhové soužití? Poklidné?
(4) Kolik mládat průměrně porodí netopýří samice (v jednom vrhu)? Kolik vrhů do roka?
(5) Jaká je průměrná délka života (life span) zdravého netopýra?
Dík za odpovědi!
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [112796], dnes 107 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
MTgxO