WWW.ByciSkala.cz
 
 
Diskuse "Podpis času"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Podpis času, komentář IV
V. A. Gregor-Celofán [154.20.246.xx]  Před 13 a ¼ rokem
   Jednu z našich mikulášských U Farlíků ve Křtinách Lojza zpestřil svým popěvkem (v duetu s dalším rudickým jeskynářem), na nápěv vánoční koledy "Nesem vám noviny", "V kostele andělé vesele prdele vystrkujou...". A měl pravdu, sám jsem se o tom několikrát na vlastní oči přesvedčil, naposledy v r. 2008.

Všechny tyto velké osobnosti jsem měl (+) či mám čest osobně znát a nazývat je svými kamarády a přáteli. Čest památce zesnulých, mnoho zdraví a dlouhá léta živým.

Celda
Podpis času, komentář III
V. A. Gregor-Celofán [154.20.246.xx]  Před 13 a ¼ rokem
   8-Mirek Vojanec, jeskynář, potápeč. Člen bývalé Speleologické skupiny pro výzkum Plániv (SSPVP) Speleologického klubu v Brně a potápěčského klubu Trygon. Spoluobjevitel Nové Amatérské jeskyně. Podílel se na potápěčských průzkumech v BS.
9-Milan Slámka Debauf. Šaban byl duševním likérem našich (1972-1975) průzkumů v Rudickém propadání za Obřím domem. Rudu Burkhardta pasoval na Generála Michajloviče, velitele bosenských četníků. Do dějin se zapsal svým nesmrtelným výrokem u polosifonu za Obřím domem, "Generále, tenhle sifon jinak než na placatých koních neprojedeme!"
10-Mirek Palášek, jeden z vynikajících jeskynářů v Rud. propadání. Spoluúčastník našich výprav za Obří dom a horolezeckých průzkumú. Bádal s námi i ve Sloupě, v Křížových jeskyních. Lojza Nejezchleb, jeskynář, vertikální specialista a horolezec s kredity v řadě zahraničních "hloubkových" expedicí. Spoluobjevitel Velikonoční jeskyně a Rudické propasti (komín nad Kašnou). (Pokračování)
Podpis času, komentář II
V. A. Gregor-Celofán [154.20.246.xx]  Před 13 a ¼ rokem
   4-Pavel Bubla, jeskynář, horolezec, bánský inženýr (+2010). Navíc autor pohádek a pověstí z Mor. krasu. Některé z nich jsou spjaty s jeho oblíbenou Býčí skálou. Spolu jsme na ní a na Krkavině vylezli hodně cest. Foto před chatou na BS.
5-Karel Valoch, archeolog, odborník na moravský paleolit světového jména. Karel Novák (+2009), ex-předseda a velký duch Býčí skály. Foto před chatou na BS.
6-Ty luzné víly samozřejmě znám, ale nemohu jmenovat. Ony by mě utloukly, zvláště ta blondatá. Předsedu není třeba představovat. Venca alias Hrnec byl účastníkem našich akcí v BS v letech 1972-1974. Foto před chatou na BS.
7-Vladimír Hašek, známý geofyzik (geoelektrické a vlnové metody). Jeho jméno je spjato s geof. průzkumy Mor. krasu s aplikacemi pro geologii, speleologii a archeologii. Stanislav Mayer (+2010), geofyzik-seismik, universální jeskynář a dlouholetý partner Vládi. Ex-předseda bývalého Speleologického klubu v Brně, Standa dřel i při ražbě Rudovy štoly. (Pokračování)
Podpis času, komentář I
V. A. Gregor-Celofán [154.20.246.xx]  Před 13 a ¼ rokem
   Číslování foto zleva do prava, řádek po řádku.
1-Milan Heger, bývalý člen SK Metra Blansko. Zúčastnil se Horolezecké akce v BS (1970-1972) a začátku ražení štoly v Přítokovém sifonu. Vláda Jančík, zanícený fotograf a milovník Mor. krasu, spisovatel. V poslední funkci ředitel Městské knihovny v Blansku (+2009). Foto v ředitelně knihovny.
2-Hugo Havel, jeskynář, speleolog, horolezec a autor. Aktivní v Býčí skále 1973-1975. Foto v naší domovské hospůdce U Němců v Ostrově u Macochy.
3-František Plšek, Nestor moravského horolezectví s nesmazatelnými podpisy ve Vysokých Tatrách a na Kavkaze. První prvovýstupce Hlavní stěnou Macochy (1944, 1946). Jeden z průkopníků (s Jaroslavem Fadrnou, Vojtěchem Hlaváčkem a Oldřichem Matouškem) moderního potápění v jeskyních. Nezapomenutelné jsou jeho potápěčské průzkumy v Macoše. Vpravo od Franty Milan Heger a Zdena Bělehradová-Kolpík, výtečná horolezkyně. Foto na Kvasničkoic ranči u Vilémovic. (Pokračování)
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [110021], dnes 157 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
Mzk2YWZi