WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Výstava Absolon-Wankel v MZM Brno Zamyšlení

Pozvánka na zajímavou výstavu k výročí 120 let od úmrtí Jindřicha Wankla a 140 let od narození Karla Absolona.

L. Šebeček  | 23.2.2017 09:08 | pridej.cz  | Diskuse...[0] | Zobrazeno 382x  

Tak máme letos výročí 120 let od úmrtí Jindřicha Wankla a 140 let od narození Karla Absolona, dvou velkých badatelů, spjatých s Moravským krasem i s naší Býčí skálou. Moravské zemské muzeum připravilo v Dietrichsteinském paláci malou výstavu, která oba zasloužilé vědce připomíná. Jde o výstavku rozsahem skromnou, ale pokud budete mít cestu v Brně po Zelňáku, zavítejte se na ni podívat.

5069. Výstava - L. Šebeček

Připomíná oba muže nejen obvyklými písemnostmi, ale i předměty, které používali. Najdeme zde Absolonův fotoaparát a karbidku, stejně jako Wanklův mikroskop. Absolonovo vysvědčení, které dá naději rodičům studentů se čtyřkami, že z nich ještě mohou vyrůst vědci, stejně jako Wanklův deník, kam si zapisoval nejsoukromější myšlenky, či obrázky, které rád maloval a které dokumentují jeho romantickou duši.

5070. Výstava - L. Šebeček

5071. Výstava - L. Šebeček

Kolem pěti vitrín, ve kterých je i ukázka archeologických nálezů z Francie, které Absolon nakoupil pro muzeum za cenu tak vysokou, že ho za to čekalo disciplinární řízení a podnět ke zkoumání jeho příčetnosti, můžeme vejít do Absolonovy rekonstruované pracovny. Tady si oko staromilcovo má opravdu co prohlížet. A překvapivé je i Absolonovo motto na jeho knihovně. Po jeho přečtení začínám toho tvrdého organizátora vidět v trochu jiném světle.

5072. Výstava - L. Šebeček

5073. Výstava - L. Šebeček

A o vztahu Karla Absolona ke svému dědečkovi svědčí nejlépe věta, kterou kdysi napsal: Měl jsem kouzelnou kartičku, která mi otevírala dveře u mnoha vědců doma i v cizině. Byla to navštívenka, na které bylo napsáno, že jsem vnukem Dr. Jindřicha Wankela.

Tím bych ukončil svoji upoutávku, ale na závěr ještě zmínku o historce skoro detektivní. Všímal jsem si nejen obsahu vitrín, ale i jich samotných. Pokrok se nezapře a proto nehrozí, že by nějaký nenechavý návštěvník něco odcizil mezerou mezi skly, jako se to stalo v roce 1971, když byla v muzeu výstava MUDr. Jindřich Wankel a jeho rodina v kulturní historii moravské. Tehdy byla ukradena nejstarší věcná památka na našeho pana doktora, ramenní páska, kterou nosil jako ošetřující lékař na pražských barikádách v r. 1848. Zbyla po ní jen historická fotografie a rozhořčený dopis paní Absolonové. (Z archivu ústavu Anthropos MZM Brno)

5074. Výstava - L. Šebeček

5078. Výstava - L. Šebeček

Policejní orgány však měly jiné starosti než pátrat po drzém zloději, protože zrovna bylo ostře sledované výročí srpnové invaze bratrských armád a tak se pachatel nenašel. Kde skončila Wanklova páska se zlatou jehlicí se už nikdo nedozví. Ve výkupu zlomkového zlata nebo ve sbírce nějakého sběratele?

5076. Výstava - L. Šebeček



Diskuse "Výstava Absolon-Wankel v MZM Brno"

Nejsou žádné příspěvky.

PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [110043] |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
NjVhYz