WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Nová kniha o Býčí skále Zprávy

V červenci 2016 vychází zcela nová kniha v produkci Moravského zemského muzea v Brně čtyř autorů: Martina Olivy, Martina Golce, Radima Kratochvila a Petra Kostrhuna. Kniha vznikala po mnoha přípravných pracích a je vědeckou odpovědí na velmi neaktuální a rozporuplnou knihu autorů Milana Stloukala a Jindry Nekvasila z loňského roku z nakladateství Academia. Ponechat výtvor, který svojí koncepcí stojí 40 roků v minulosti bez odezvy je zhola nemožné a mohl by "projít" jen v přídadě, že by výzkum kulturní dimenze tohoto fenoménu ustal, což se v žádném ohledu neděje.

Martin Golec  | 12.7.2016 16:16 | pridej.cz  | Diskuse...[1] | Zobrazeno 624x  

 

 

Jeskyně Býčí skála ve svých dějích a predějích

 

Knihu je možné zakoupit za vynikající cenu 194 Kč,

a to v Moravském zemské muzeu na Zelném trhu 8, v přízemí Dietrichsteinského paláce v prostorách Air cafe. Dále v Brně-Pisárkách v Pavilonu Anthropos. A konečně V Moravském krase, na Skalním mlýně v Domu přírody Moravského krasu.

 

5043. IMG_20160712_0001

 

Kniha má 210 str., je tištěna na křídovém paíře, je celobarevná. Obsahuje velké množství nepublikovaných pramenů. Vůbec poprvé shrnuje jak časké, tak zahraniční zdroje o této jeskyni. Přináší novou metodiku archeologie. Pokouší se nalézt odpověď na otázku, "proč člověk jeskyni navštěvuje a co v ní činil a činí". V Býčí skále dokonce od paleolitu po současnost, 16 period z 19 možných. Jde o historicky nejnavštěvovanejší jeskyni Moravského krasu. Zajímá vás halštatská polyfunkční svatyně. Proč je vhodné mluvit o obětišti a pohřebišti současně? Proč se v jeskynní svatyni vyrábělo železo a ukládala vóta? Čtěte.

 

Pěkný zážitek přeje M. Golec.



Diskuse "Nová kniha o Býčí skále"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Seřadit podle poslední odpovědi / založení téma.
Kniha Jeskyně Býčí skála etc. C. [207.81.64.xx]  Před 7 a ½ rokem
   Bez odpovědí.
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [110076], dnes 33 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
ZWUzM