WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Objev roku! Získala Býčí skála Činnost

"Cenu předsednictva České speleologické společnosti za nejvýznamnější objev v ČR v roce 2014, získala ZO ČSS 6-01 Býčí skála za objevy v Hlinitých síních jeskyně Býčí skála."

Štěpán  | 22.5.2015 00:33 | pridej.cz  | Diskuse...[0] | Zobrazeno 359x  

 V loňském roce se členům Býčí skály podařilo učinit významné objevy v oblasti Hlinitých síní. Byly to objevy vskutku zasloužené, neb postup byl velmi náročný a nebezpečný. Proto se akcí účastnili zkušení lezci a jeskyňáři, kteří museli dbát maximální opatrnosti.

První z objevených prostor, do kterých se z Komína nad plachtou podařilo proniknout, dostala název Kočárová chodba, po staré Kočárové cestě vedoucí nedaleko na povrchu. Kočárová chodba dosahuje délky cca 100 metrů, je bohatě vyzdobená a zakončená dvěma dómy Koncovým a dalším dosud nepojmenovaným, ale mohutným dómem hned za ním.

Druhá prostora objevená o několik týdnů později dostala název Labilní chodba. Jedná se o šikmo vzhůru stoupající chodbu, která po cca 12 metrech přechází do nepěkně vypadajícího závalu, který obchází, aby posléze mohla opět klesnout dvěma stupni o několik metrů níže. Celkově chodba dosahuje délky asi 30 metrů.

Nutno ještě zmínit, že na pracích se spolu s naší jeskyňářskou skupinou podíleli i členové ZO 6-12 Speleologický klub Brno a ZO 6-16 Tartaros, jeden z účastníku vyfotil i řadu fotografii dostupnou zde: http://franci.rajce.idnes.cz/Byci_skala_-_Kocarova_chodba/

Podrobný článek o činnosti v těchto prostorách vyšel v letošním sborníku Speleofórum 2015, který je k dostání v e-shopu České speleologické společnosti na webu www.speleo.cz.

Níže naleznete mapu nových prostor a jejich fotografie, úplně na konci rozhovor Marka Audyho o udělení ceny pro Český rozhlas.

 

4653. Mapa objevů v Komíně nad plachtou - Štěpán Mátl

4646. Krápníková výzdoba v Kočárové ch. - Vlastislav Káňa

4647. Koncový dóm v Kočárové ch. - Vlastislav Káňa

4648. Bohatá stropní výzdoba v Kočárové ch. - Vlastislav Káňa

4649. Vysoká chodba v Kočárové ch. - Vlastislav Káňa

4650. Kočárová chodba - Vlastislav Káňa

4644. Předseda s dary - Pavel Michna

4645. Členové Býčí skály v hledišti - Pavel Michna

4655. Krtek - Štěpán Mátl

4664. Jedna z cest do Kočárové chodby - Štěpán Mátl

 

4665. Kopání v odbočce v Kočárové chodbě - Štěpán Mátl



Diskuse "Objev roku! Získala Býčí skála"

Nejsou žádné příspěvky.

PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [112729], dnes 40 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
N2Y4OD