WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Projekt 100 na Býčí skále P100

Shromažďování informací, prezentace, propagace a archivace informací o jeskyňářských pracech na Býčí skále za posledních sto roků. Oslava sto letého jubilea započetí objevných prací na Býčí skále a příprava publikací.

Martin Golec  | 17.1.2010 23:35 | pridej.cz  | Diskuse...[2] | Zobrazeno 212x  

"Projekt 100 na Býčí skále". Již v roce 1910 došlo k prvním pokusům o proniknutí jeskyňářů pod vedením G. Nouacka josefovským vývěrem Jedovnického potoka do Josefovského údolí proti proudu toku do neznámého 5 km dlouhého podzemí. V tomto roce se práce ještě nestaly stěžejním úkolem VDT (Spolek německých turistů), kteří pod vedením p. Grafa překonávali sifony v Ochozké jeskyni. V následném roce došlo avšak již reoganizaci uskupení pod Nouackovým vedením, aby se v roce 1912 mohli přeorganizovat, personálně doplnit, technicky dovybavit a hlavně přestěhovat na Býčí skálu. V letech 2010 až 2012 tak budeme prožívat stoleté jubileum od událostí, které z hlediska jeskyňářské historiografie položily základ dlouhého a nesmírně bohatého bádání na této lokalitě.

"Projekt 100 na Býčí skále" by chtěl pod patronací M. Golce shromáždit co možná nejvíce informací o objevných pracech, ale i o provozu zázemí či osudech jednotlivých účastníků tohoto konání. Mezi pamětníky, bývalými i současnými jeskyňáři se skrývají velmi cenné informace o období dávno prošlých událostí.

Rádi bychom postupně shromáždili, vytřídili a publikovali jak vzpomínky pamětníků, tak archivní materiál, který je nyní roztroušený po mnoha soukromých archivech a ve vzpomínkách pamětníků.

Chtěli bychom postupně objasnit některé již všeobecně málo známé události. Nejméně šancí budeme mít s objasněním prací VDT a meziválečného období. Více šancí přikládám objevení neznámých skutečností o pracech prof. Sobola v Barové-Sobolově jeskyni. Zde bude nutné nalézt nějaké ze studentů, kteří s ním od poválečných roků prováděli výkopy. Práce od 50. let budou již asi zaznamenány v mnoha soukromých archivech či zapadlých krabicích od bot na zaprášených půdách.

Čeká nás jistě velmi zajímavá a dobrodružná dvouletá cesta za znovuobjevením pozapomenutých událostí, tak abychom se v roce 2012 mohli při jubileu v prezentacích obohatit o nádherné zážitky, které zde vznikaly v dávné či méně dávné minulosti za posledních sto roků.

Jakékoliv náměty či dokumenty předem děkujeme.

 

Za Projekt 100 na Býčí skále všem předem děkuje Martin Golec



Diskuse "Projekt 100 na Býčí skále"
Zobrazit : témata / vlákna / podle času
Seřadit podle poslední odpovědi / založení téma.
Projekt P100 na Býčí skále Tomáš Odehnal [154.20.255.xx]  Před 13 a ½ rokem
   1 odpověď, vložil(a) Martin Golec před 13 a ½ rokem
PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [113341], dnes 97 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
YTM5YTE5Nj