WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Návštěva výstavy Pojďte s námi do jeskyně! Od jinud

V pátek dne 15.1.2010 se dva čelenové ČSS ZO 6-01 Býčí skála (Martin a Bára) vydali na výstavu Pojďte s námi do jeskyně! do Národního muzea v Praze. Autoři výstavy jsou Z. Motyčka a T. Mokrý.

Martin Golec  | 17.1.2010 12:06 | pridej.cz  | Diskuse...[0] | Zobrazeno 177x  

Pracovní nasazení v jeskyni nám vyplňovalo od 7. srpna skoro všechny víkendy a navíc ještě středy a jeskyňářský týden na konci roku 2009 k tomu. Padesát pracovních akcí na našem projektu vyžaduje docela plné nasazení. Na počátku roku 2010 jsme se rozhodli pro krátkou pauzu a odreagování mimo Brno a kras. Rozhodli jsme se pro jeskyňářskou výstavu v Praze, o které jsme měli zprávy, že probíhá jen do konce měsíce ledna. V pátek ráno jsme vyjeli, krásná zasněžená krajina z vyhřátého kupé budila dojem nefalšované romantiky, nový čistý vagón a příjezd včas na Hlavní nádraží v Praze, které už zeje z části novotou. Super. Výstava za rohem v Nároďáku. Jednou za čas našinec Prahu "může".

V muzejní hale nikde žádné tlačenice, teplo, cizinecké jazyky kolem nás, výborné služby, čisté záchody, útulné bistro s kotlem polévky za pár korun a chleba navíc na požádání zdarma. Příjemná obsluha. Nu, jdeme na to. Za jeskyněma do Prahy.

Hnedka před vstupem nás vítají dva panáci, jeden nafouklý skafandr z verneovských dob a vedle hyskojeskyňář ze současnosti. Vstoupíme a uvítá nás nefalšovaná muzejní jeskyně se vzkazem: "Jeskyně, POZOR nerovný terén a snížený strop". Helmy k zapůjčení hned u vchodu. Uvnitř labytintu je kino s různými úryvky z objevování jak z Amatétrské jeskyně, tak i z českých výprav do zahraničí. Sedí se tam na krápnících, pochopitelně "stalaktitech". Prolézáte neznámým podzemím. Kol jeskyně venku jsou vytrýny s tabulemi a jednoduchými instalacemi různých artefaktů doprovázejících texty. Sluší se napsat, že výstava je uváděna ke 40. výročí objevu Amatérské jeskyně a 30. výročí založení ČSS. Potkali jsme i našeho předsedu Z. Motyčku. Tak jsme se seznámili a dozvěděli jsme se, že výstava bude o měsíc prodloužena.

 

1028. Bára a neznámá jeskyně - M. Golec

Vstup na výstavu....

 

Tabule popisují klíčové etapy poznávání jeskyní. Pravěké osídlení, výzkumy např. Wankla, Absolona, Petrboka, dále výzkumy v Amatétské jeskyni a dokumenty o založení ČSS. Medvědí lebka ze Sloupa, bronzový býček z Býčiny, Absolonova hůl, klobouk, jeho dobová karikatura či osobní mikroskop vytvářely výstavní koláže z let dobývání Punkvy a Macochy. Zaujal nás nainstalovaný vrátek s kladkou a kyblíkem. Na tabulích jsme se dozvídali základní pojmy o vzniku jeskyní či jejich následném průzkumu lidmi. V hlavě mi utkvěla fotka tří jeskyňářů (dva muži a jedna žena) v Rudickém propadání v kraťasech a s karbidkami. Své místo bylo věnováno kopáčům, potapěčům, mapérům. Nainstalována byla lódna s hlínou, kterou tak důvěrně známe na Býčině z posledních měsíců a týdnů, nebo koleje a okolečkovanou plechovou vaničkou i s potahem pro jednu lidkou sílu. Rozhodně zaujala sbírka amatérských lezeckých pomůcek - kopií firmy Petzl ze 70. a 80. let. Drsně vypadaly po domácku vyráběné potapěčské láhve, s kterými se v roce 1961 kdosi zanořil do Hranické propasti.

 

1019. Jeskynní bastlení výstroje našich otců 1021. Zlaté české ručičky

1022. Koupit to nešlo, ale v práci vyrobit to šlo! - M. Golec 1024. Bezpečně vzhůru dolů! - M. Golec

Petzl po česku - výroba napodobenin lezeckých pomůcek v 70. a 80. letech

 

1025. Furt stejně - lódna a feltšpatka

Lódna - od pravěku se nic v jeskyni nezměnilo

 

1026. Hornický původ českého a moravského jeskyňaření - M. Golec 1027. P1152231 / a jede se....po práci na šichtu

Vanička na kolečkách - aneb dobrovolně burlaky

 

1033. Home made flašky, z toho mrazí

Pod vodu - kdo by to chtěl zkusit?

 


Nechyběly důležité objevy, kromě Amatérky třeba i systém Rudického propadání a Býčí skály. Následovaly další objevy jak na Moravě, tak i v Čechách. Jeskyně Svážná studna, Lopač, Horní Suchdolský ponor, Jeskyně na Javorce, Nad Kačákem, Martina, Hranická propast, Albeřická jeskyně, Liščí díra - Na pomezí. Třetina výstavy byla věnována současnosti, jeskyňaření Čechů a Moravanů v zahraničí, ve Slovinsku, Mexiku, Venezuele, Iránu, Černé hoře, Špicberkách, Novém Zélandu, Krymu nebo Sardinii. Následovaly tabule o pseudokrasu, výpravách na dno světa, Speleologické záchrané službě a vědecké a piblikační činnosti.

1035. Zachraňme medvěda

Nosítka pro zraněného - aneb jak není dobré stát se medvědem

Výstava si v záhlaví vstupního plakátu dala za cíl seznámit veřejnost ze světem jeskyní a s lidmi, kteří jej objevují. Tomuto cíli se opravdu tvůrci nezpronevěřili a výstava jistě stojí za zhlédnoutí. Vezme vám nanejvýše dvě hodiny a je v něterých ohledech dosti minimalistická (pro jeskyňáře, který by očekával i více informací), pro neznalou veřejnost je informačně dostačující. Jsme rádi, že jsme se do Prahy vypravili.

Martin



Diskuse "Návštěva výstavy Pojďte s námi do jeskyně!"

Nejsou žádné příspěvky.

PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [110045], dnes 2 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
MGM2N2