WWW.ByciSkala.cz
 
 
Článek Unikátní fotografie z archivu K. Absolona Historie

Unikátní fotografie Býčí skály vytvořené ve 20. letech minulého století byly nalezeny v archivu K. Absolona, který je v současné době v majetku ústavu Anthropos MZM Brno. V průběhu roku 2008 jej zálohuje na digitální medium členka skupiny ČSS ZO 6-01 Býčí skála Zuzana Minaříková. Obě fotografie jsou se svolením zmníněného ústavu zapůjčeny ke zveřejnění na našich stránkách.

Martin Golec  | 4.3.2008 15:24 | pridej.cz  | Diskuse...[0] | Zobrazeno 602x  

Martin Golec

Unikátní a pozoruhodné fotografie Býčí skály byly nalezeny v archivu K. Absolona, který je v současné době v majetku ústavu Anthropos MZM Brno. V průběhu roku 2008 jej zálohuje na digitální medium členka skupiny ČSS ZO 6-01 Býčí skála Zuzana Minaříková. Obě fotografie jsou se svolením zmníněného ústavu zapůjčeny k zveřejnění na našich stránkách. Byly vytvořeny ve 20. letech 20. století, v pozdním jarním nebo časném letním období.

První fotografie:

29. Předsíň Býčí Skály - K.Absolon

 

Na první fotografii je zachycena Předsíň Býčí skály, kam proniká sluneční svit z horního vchodu - okna a dále z dnes zasypaného a zazděného původního dolního vchodu. Dveře recentního lichtensteinského vchodu jsou zavřeny. Unikátnost (ne zcela ostré) fotografie je v tom, že dokumentuje Předsíň před válečnou devastací. V pravé části můžeme nalézt původní skalní lavici, na kterou dopadá sluneční paprsek. Tento jev nelze již dnes takto pozorovat. Šikmá skalní lavice, pokrytá silnými sintrovými nálitky osvícená paprsky slunce prosvětlovala prostor nad dolními vchody, zatímco dnes je tento jev již díky neexistenci skalní lavice a sintrového vodopádu ztracen. Na fotografii je dále možné pozorovat lokální svit několika rosvícených karbidových lamp a sedící postavu v přední části Předsíně. Jde doposud o jedinnou nalezenou fotografii dokumentující světelný jev v Předsíni za slunečného počasí a dále oba původní vchody do jeskyně.

Druhá fotografie:

30. Stav před jeskyní - K.Absolon

 

Druhá pozoruhodná fotografie dokumentuje stav před jeskyní. Znalce místa jistě zaujala veliká hromada kamení či zbytek skalního útvaru, který ukazuje na značné zakrytí skalního masivu v porovnání se situací ze současné doby.

 

Zveřejněné fotografie jsou první upoutávkou na dny otevřených dveří, jež připravují členové ČSS ZO 6-01 Býčí skála na květnové víkendy roku 2009. Vybrané dokumenty z archivu K. Absolona, promítané v "Kině K. Absolona" v Předsíni Býčí skály, budou jistě hodnotným příspěvkem k připomenutí krasového života meziválečného období.



Diskuse "Unikátní fotografie z archivu K. Absolona"

Nejsou žádné příspěvky.

PSPad TinyMCE Zoomify AutoViewer LuckyView LongtailVideo PHP
Návštěvy : [110060], dnes 17 |  | RSS  Data Diskuse | © Copyright
YTQwZTUxN